Kvalita konzumovaného jedla ovplyvňuje celkovú pohodu, ale aj zdravie organizmu. Nemôžete beztrestne siahať po vysoko spracovaných potravinách, ako aj po množstve sladkých či slaných pochutín a užívať si zdravie. Tieto produkty poškodzujú telo na mnohých úrovniach.

Narúšajú nielen tráviaci proces, ale vedú aj k narušeniu hormonálnej rovnováhy organizmu. Ak sa niekto vyhýba takzvaným prefabrikátom, siaha hlavne po prírodných produktoch a tých známeho pôvodu, určite sa to prejaví na lepšom zdraví a nálade. Už len preto, že už samotné povedomie o starostlivosti o seba má veľmi pozitívny vplyv na vašu pohodu.

Navyše veľké množstvo vitamínov a minerálov dodávaných do tela každý deň vám umožňuje pristupovať k výzvam s väčšou energiou a optimizmom. Tieto zložky pomáhajú budovať imunitu, a zároveň priaznivo ovplyvňujú metabolizmus. Jesť sa teda dá a nepribrať, hoci sa to mnohým zdá nezmyselné. Počet kalórií je však menej dôležitý ako kvalita kalórií.

Jedzte zdravo a prirodzene

Asi pred desiatimi rokmi existovala móda na počítanie kalórií. V tom čase boli najmódnejšie a najznámejšie diéty založené na obmedzení energetického obsahu dodávaného v jedle. Vedci však túto stratégiu rýchlo spochybnili.

Dôrazne zdôrazňujú, že hoci je dôležitý počet skonzumovaných kalórií, starostlivosť o zdravie spočíva najmä v jedení prírodných produktov. V prvom rade by ste sa mali vyhýbať hotovým výrobkom. Na regáloch obchodov zaberajú veľa miesta. Spotrebitelia ich obľubujú najmä pre jednoduchosť prípravy, ktorá sa zvyčajne ohrieva v mikrovlnnej rúre alebo v rúre.

Oveľa prospešnejšie pre vaše zdravie je však varenie. Nie každý má právo pestovať si vlastnú záhradku. Najmä obyvatelia miest s tým môžu mať problém. V blízkosti však určite nájdete dobrého zeleninára či trhovisko. Zelenina a ovocie tam zakúpené prospejú vášmu zdraviu, pretože sú prírodné. A ľudské telo má rado nespracované veci.

Diéta pre lepšiu náladu

Mnohí z nás si myslia, že nám náladu zlepšujú sladkosti, ale aj jedlá plné tukov a sacharidov. Vieme, že nie sú veľmi zdravé, no poznáme aj príslovie, že čo je chutné, nemôže byť zároveň zdraviu prospešné. A predsa to tak vôbec nie je. Ľudia si už príliš zvykajú na vysoký obsah cukru, soli a tuku.

Nehovoriac o konzervantoch, ktoré kupovaným potravinám dodajú takú výraznú chuť. Potom už bežné ovocie, zelenina a dokonca ani domáce jedlá tak nechutí. Ak si však chcete udržiavať dobrú náladu na dennej báze, mali by ste odložiť to, čo ju len zdanlivo zlepšuje. To sú v prvom rade sladkosti.

Niet pochýb o tom, že horčík obsiahnutý v čokoláde podporuje fungovanie nervového systému. Avšak tyčinky, čokoládové sušienky a dokonca aj väčšina čokolád dostupných v obchodoch obsahuje obrovské množstvo umelých prísad. Pod ich vplyvom telo namiesto toho, aby silnielo, oslabuje. A to všetko vďaka zvýšeným hladinám stresových hormónov.

About the author