Mnoho ľudí by chcelo zmeniť svoje stravovacie návyky k lepšiemu, no zdravé jedlo si spájajú s jedlami bez chuti. Ľuďom, ktorí začínajú svoje dobrodružstvo so zdravou stravou, alebo tým, ktorí ju chcú vyskúšať, odporúčame navštíviť reštauráciu špecializovanú na podávanie zdravých jedál. Mnoho ľudí si takto zamilovalo hodnotnú stravu.
Dobre, ale kde beriete nápady na prípravu chutných a zdravých jedál v pohodlí vlastnej kuchyne? Pre začiatočníkov sa odporúča zakúpiť si kuchársku knihu. Na trhu je množstvo produktov, ktoré sa zaoberajú zdravým stravovaním, ako pre vegánov a vegetariánov, tak aj pre ľudí, ktorí do svojho jedálnička zaraďujú mäso a živočíšne produkty.
Ďalšou pokladnicou vedomostí, pokiaľ ide o zdravé recepty, je internet. Nájdete tam množstvo blogov a tiež inštruktážnych videí. Je ich toľko, že každý si nájde niečo pre seba. Ľudia, ktorí už majú s varením viac skúseností, môžu experimentovať a vymýšľať si vlastné varianty zdravých jedál.
Dva recepty na zdravé a slané raňajky
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Dodá vám energiu na celý deň. V súčasnosti je veľmi módne raňajkovať ovsené vločky s ovocím. Sú však ľudia, ktorí ráno neradi jedia sladké jedlá. Určite radšej vsádzajú na niečo suché. Aby sme splnili očakávania takýchto ľudí, nižšie uvádzame tri recepty na zdravé a slané raňajky.
Prvým je jedlo na báze bulgurových krúp. Najprv ju uvarte podľa návodu na obale a potom nalejte do šalátovej misy. Celé by to malo byť ozdobené na kocky nakrájaným avokádom, reďkovkou a niekoľkými plátkami lososa. Takto pripravené raňajky uspokoja určite každého, aj toho najnáročnejšieho znalca zdravej výživy.
Druhým návrhom je tvaroh s medvedím cesnakom podávaný na toastoch z hnedého chleba. Ako na to, hoďte do mixéra kúsok bio tvarohu spolu s troškou medvedieho cesnaku a štipkou himalájskej soli. Celé to treba rozmixovať na konzistenciu hustého krému. Na záver nezostáva nič iné, len ho natrieť na vopred pripravené toasty a vychutnať si túto sofistikovanú kombináciu.
Vajcia sú zdravé
Väčšina ľudí je už roky presvedčená, že vajcia sú nezdravé a s množstvom ich konzumácie by ste to nemali preháňať. Mali spôsobiť zvýšenie cholesterolu v krvi. Ľudia, ktorí nemajú potravinovú alergiu na kuraciu bielkovinu, alebo nie sú postihnutí inými chorobami vyžadujúcimi odstránenie vajec z jedálnička, si môžu dovoliť konzumovať asi 10 vajec týždenne.
Toto množstvo by malo zahŕňať vajcia obsiahnuté v skonzumovaných koláčoch, cestovinách atď. Čo je teda na vajciach, kvôli ktorým sa oplatí jesť? Prvým a najdôležitejším dôvodom je fakt, že bielkovina obsiahnutá vo vajci je bielkovina, ktorú ľudské telo ľahko vstrebe a nazýva sa aj modelová bielkovina, teda taká, ktorá obsahuje všetky aminokyseliny.
Okrem toho vajce obsahuje množstvo vitamínov (A, B2, B12, D, E, K) a minerálov (vrátane zinku, medi, železa, vápnika, sodíka, draslíka, fosforu). Okrem toho je zdrojom betakaroténu, luteínu a omega-3 a omega-6 esenciálnych mastných kyselín.